Om Biewer Terrier

Biewer Terrier

Historik
Rasen biewer terrier kommer ursprungligen från Tyskland. Paret Gertrude och Werner Biewer avlade på två av sina yorkshireterriers på 1980-talet. Dessa hundar var bärare av en recessiv gen som gav flerfärgade valpar.
Och så var biewer terriern född.
Det sägs att rasen uppkallades efter paret efter ett förslag från deras veterinär men huruvida det är sant eller inte är oklart.

Rasen är erkänd av flera olika kennelklubbar världen över, bland annat de nordiska ländernas.
Den är dock inte erkänd av FCI, vilket innebär att man kan ställa ut biewer terrier på officiella utställningar i alla nordiska länder. På Internationella utställningar i Norden kan den också ställas ut men kan inte få CACIB och får inte delta i gruppfinaler (vilket man däremot kan på nationella och Nordic utställningar).

I Sverige finns ca 80-90 registrerade exemplar, och en rasklubb är nu bildad sedan mars 2022. 

Rasen tillhör grupp 3, terriers i Sverige.
Den första biewer terriern registrerades i Svenska Kennelklubben 2018.

Användningsområde

Rasen är framförallt en sällskapshund och är lättlärd men kan vara lite envis

Egenskaper / Mentalitet

Det är en liten hund med mycket energi och gillar att bli aktiverad. Den är mycket lojal med sin familj men kan bli reserverad mot främlingar.

Storlek och utseende

Mankhöjden är 18--28 cm och vikten mellan 1,8—3,6 kg. Hunden ska ge ett elegant intryck med en unik färg och, med en för rasen, typisk huvudtofs. Färgerna är olika varianter av svart och tantecken samt brun och vit.

Pälsvård

Rasen har lång och mjuk päls, helt utan underull. Pälsen är krävande och måste borstas igenom minst varannan dag. Ett bad kan behövas varannan till var tredje vecka.