Om PON

Om PON

Polski Owczarek Nizinnys är kärleksfulla och lojala hundar


Historik

Polski owczarek nizinny (PON) har funnits i Polen sedan 1500-talet. Från början var den en genuin polsk bondhund som användes till både vakt och vallning. Den är släkt med de medelstora europeiska herdehundar som finns på slättlandet och i bergstrakterna mellan Kaukasus och Iberiska halvön. De första hundarna kom till Sverige i mitten av 70-talet. Tyvärr finns inte några ättlingar kvar i Sverige från dessa första PON. Rasen registrerades på nytt i Sverige 1986 och Sveriges första PON-kull föddes i september 1988.


Användningsområde

PON är en robust och vänlig familjehund som är arbetsvillig och orädd. Den kräver inte mer än ordinär motion och det välutvecklade luktsinnet gör att den gärna vill spåra. Rasen är mycket road av lekar och gör gärna konster den blivit lärd. Den passar även utmärkt till hundsporterna lydnad, agility, bruks, freestyle och mycket annat.


Hälsa

Höftledsdysplasi (HD), katarakt (ögonsjukdom) och autoimmuna sjukdomar (sköldkörtelrubbning) förekommer. Rasklubben arbetar aktivt för att förebygga dessa sjukdomar.


Egenskaper / Mentalitet

Rasen har ett starkt och stabilt psyke. Den är aktiv utomhus och lugn inomhus, den är nyfiken och självständig med ett utomordentligt gott minne. Den har stort tålamod och anpassar sig snabbt till nya miljöer utan nervositet eller rastlöshet. Från att tidigare ha varit misstänksam mot främlingar, ska dagens PON utan problem acceptera främlingar, utan att behöva älska alla.


Storlek och utseende

PON är en mellanstor, bred och något satt hund med kraftig muskulatur. Mankhöjd för hanar är 45–50 cm och för tikar 42–47 cm. Svansen är från födelsen antingen kort eller lång. Pälsen är lång och tät med sträva täckhår samt underull som är mjuk. Alla färger och nyanser är tillåtna enligt rasstandarden.


Pälsvård

Pälsen ska regelbundet kammas, borstas och hållas fri från tovor. Man bör inte bada hunden för ofta då det minskar pälsens naturliga motståndskraft mot smuts. Däremot kan man vid behov skölja igenom pälsen med vanligt vatten.


Övrigt

En PON trivs bäst när den får vara med sin familj både i aktiviteter och i vila. Den fungerar utmärkt med barn.

2005

2018